Norrköping

Nu polisanmäls sopföretaget

1:09 min

Norrköpings kommun anser att felen som IL Recycling begått är så allvarliga att sopföretaget nu kommer krävas på drygt 17 miljoner i vite. En polisanmälan kommer också att upprättas.

Kommunen har anklagat företaget för att systematiskt köra med för tungt lastade bilar och medvetet fuska med sopsorteringen.

Polisanmälan förbereds för de över tusen tillfällen som företaget IL Recycling, enligt kommunen, kört sina bilar med överlast.

– Jag kan konstatera att IL Recycling har gjort fel gentemot det avtal vi har med företaget vid minst 1781 tillfällen. Det här är allvarliga fel och det är en stor mängd fel som är begångna. Det går aldrig att säga att det här är en liten petitess, säger Håkan Liljeblad, ordförande för tekniska nämnden.

Är det fel eller en medveten handling från deras sida?

– Det är inga tillfälligheter. Det blir någon form av systematik. Man har under lång period kört många av sina fordon med alldeles för tung last. Det är inga tillfälligheter, det kan det inte vara. Där det har begåtts avtalsbrott har vi rätt att begära ut vite med 10 000 kronor per tillfälle.

Det kommer också Norrköpings kommun att göra. Kommunen har även en policy som innebär att fel som bryter mot lagen ska polisanmälas.

– Därför kommer vi nu att anmäla IL Recycling för det vi kan konstatera är överlast utav fordon. Det är de verktyg vi har i Norrköpings kommun och de kommer vi använda oss av, säger Håkan Liljeblad.

Samtidigt säger IL Recycling att det inte har begåtts några avtalsbrott.

– Vi anser inte att vi har begått något avtalsbrott, säger Gunnar Kilian.

Vad är det för fel som begåtts?

 – Det är väl fel under resans gång, om det nu är fel. Det är ovetskap om det som har hänt. Det är det vi ska förbättra. Vi ska förbättra vår vetskap i hur vi hanterar verksamheten.

När det gäller kritiken kring överlasten säger Gunnar Kilian att företaget har förbättrat kontrollen och nu har full kontroll på vikterna.

– Vi har som en traditionell sopåkare kört sopbilen tills det att den är full, då vi har kört och tippat och sedan kört resten av dagen. Då har vi haft för dålig kontroll på vikterna. Nu har vi full kontroll på vikterna och vi tar kvitto varje dag. Vi har lagt om turer för att det inte överhuvudtaget ska komma på tal  igen, säger Gunnar Kilian.

Har det inte ingått i avtalet hur mycket bilarna ska lastas med?

– Nej, det står inte klart och tydligt i avtalet.

Och då får man lasta med överlast?

– Nej, absolut inte. Det man vet rättar man till. Det har vi alltid gjort. Alla korrigeringar fått till oss, både internt och externt har vi rättat till.

Kritik mot företaget har också riktats då brännbart avfall blandats tillsammans med rötningsbart. Gunnar Kilian medger att de olika typerna ska tippas på olika ställen men tycker att företaget gjort rätt i de allra flesta fallen.

– Vi har under resans gång och i detta fallet fått tilldelat oss 157 fel av 17 000 tippningar, vilket innebär att vi gjort rätt 98 procent. Det tycker jag är jättebra. Sen är det olyckligt att det blivit fel, säger Gunnar Kilian.

Att det bara rör sig om en felprocent på två procent håller inte Norrköpings kommun med om. När kommunen räknar på samma siffror blir det 12 procent.