Förre landshövdingen Björn Eriksson presenterade tillsammans med idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth idag förslag som ska hjälpa till att stävja våldet på landets hockey- och fotbollsarenor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Östergötland

Så ska huliganerna stoppas

1:33 min

Ett nationellt register över avstängda huliganer och att inte låta dem komma närmare en sportarena än 150 till 300 meter. Det är några av åtgärderna i det delbetänkande som förre landshövdingen Björn Eriksson idag presenterade för regeringen.

– Det ena jag tänker på är strafftidens längd. Den är för kort för det är en för liten intervall mellan små och stora förseelser, säger Björn Eriksson.

I det nationella registret ska risksupportrar finnas i tre år. I delbetänkandet föreslås också att lagen skärps så att risksupportrarna kan stängs av från till exempel fotbollsallsvenska arenor.

– Den andra är att det är bättre ordning på läktarna. Det är överhuvudtaget bättre säsonger sista året än tidigare. Stöket har förflyttats utanför. Då tycker jag man ska utsträcka det området så att tillträdesförbudet innefattar det området. Där ska arrangörer, matchvärdar och polis ha sådan kontroll att det fungerar, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista