Kidnappningen i Uppsala

Kidnappartrio ställs inför rätta

1:06 min

I dag inleds rättegången i Uppsala mot de tre personer från Östergötland som misstänkta för att ha kidnappat en 25-åring från Linköping. Kidnappningen skedde  i Uppsala, i slutet av december förra året. I över en vecka satt han i ett hus i Västerbotten innan polis hittade honom.

Det är en omfattande polisutredning som ligger till grund för rättegången. Det är som en 2000 sidor lång kriminalroman. I flera förhör berättar den kidnappade mannen om hur han drogats och sen bunden med silvertejp transporterats i en skåpbil till ödehuset i Norrland. Där satt han instängd i ett källarrum utan el och värme. Hans kidnappare hotade att dra ut hans tänder och skada hans familj om han inte samarbetade.

I dag kommer åklagare Lars Hedvall presentera materialet som en inledning av den rättegång som väntas ta nästan en månad. Tre personer från Östergötland är åtalade, en 23-årig kvinna och två 26-åriga män, där kvinnan och en av männen ska ha varit de som under en lång tid planerat kidnappningen.

I sin bevisning har åklagaren bland annat en dator som avslöjar detaljerad planering och sökningar på banker som kan ta emot pengaöverföringar, köpebrev för det hus där 25-åringen hittats och en mängd förhör.

Åklagaren misstänker att motivet för kidnappningen var att pressa 25-åringens familj på miljontals kronor.