Östergötland

Intern kritik kan straffa poliser

1:46 min

Flera poliser i Östergötland vittnar om man inte vågar uttala kritik eller avvikande åsikter på jobbet med rädsla för konsekvenser för karriären. Polisförbundet i Östergötland anser att yttrandefriheten behöver stärkas.

– Det är nyttigt med människor som har en annan uppfattning. Sedan kan det finnas ett problem på vilket sätt man kan framföra olika saker. En sak man måste ta i tu med och det tycker jag saknas i vår myndighet, säger Joel Gerdin, vice ordförande i Polisförbundet i Östergötland.

Polisen i landet granskas just nu på olika sätt i flera medier. I Östergötland har poliser berättat om den kultur de upplever finns av tradition inom poliskåren och som gör att enskilda poliser som fritt säger vad de tycker eller som kontaktar medier om missförhållanden kan omplaceras eller hindras i sin karriär. Ett exempel är när ett chefsjobb blev ledigt i Östergötland. Så här berättar en arbetskamrat till den som sökte jobbet.

– En kollega som sökt hade varit frispråkig och han hade tidigare ifrågasatt delar av vår verksamhet. Han beskrevs anonymt av några av cheferna som illojal, som okollegial och som en olämplig polis som borde omplaceras. Han fick aldrig veta varför, däremot var det så att det var just de omdömena som gjorde att han inte kom ifråga för provtjänstgöring. Han har än idag inte fått någon som helst förklaring till anklagelserna.

Joel Gerdin från Polisförbundet känner inte igen beskrivningen av den här chefstillsättningen. Men han vet att många poliser upplever att yttrandefriheten inom kåren är begränsad.

– Det är ett stort problem, det måste vi verkligen ta tag i. Det ska kännas okej att ha en annan uppfattning och det ska vara okej att uttrycka den.