Kidnappningsdramat

Rättegången inledd

2:37 min

I Uppsala tingsrätt inleddes idag rättegången mot de tre östgötar, som är misstänkta för att ha kidnappat en 25-årig Linköpingsbo i Uppsala under julhelgen.  

Ett trettiotal journalister fanns på plats utanför sal 1 i Uppsala tingsrätt när åklagaren Lars Hedvall anlände strax innan klockan nio. De misstänkta, en 23-årig kvinna från Linköping och två 26-åriga män från Linköping respektive Mjölby, fördes in i rättssalen via en bakväg.  

Därefter inleddes rättegången med att kammaråklagare Lars Hedvall läste upp åtalet. Sedan fick försvarsadvokaterna ordet och precis som i polisförhören nekar de båda Linköpingsborna till samtliga åtalspunkter, medan Mjölbybon erkänner mindre grovt människorov.

Hela den första rättegångsdagen har ägnats åt åklagarens sakframställan. Bland annat har han gått igenom delar av den mycket omfattande tekniska bevisningen. Enligt Lars Hedvall har de tre östgötarna utsatt 25-åringen för fara under hela förloppet.

– De har varit vårdslösa och hänsynslösa, säger han och hänvisar bland annat till nedsövningen och biltransporten till Norrland med flera avåkningar på vägen.

Han har också redogjort för kidnapparnas planer för hur de skulle hantera de stora summor pengar, som de tänkte pressa den 25-årige Linköpingsbons familj på. I det sammanhanget nämnde han bland annat att en av de åtalade spelat bort belopp i miljonklassen på en spelsajt på nätet.

Efter ett lunchuppehåll fortsatte sedan förhandlingarna med att åklagaren redogjorde för händelserna under själva bortförandet.

De misstänkta har inte röjt många känslor kring det åklagaren lagt fram idag, förutom att kvinnan vid några tillfällen skakat på huvudet åt det påstådda och den ene mannen log flera gånger, som om han var road av åklagarens påståenden.

Den kidnappade 25-åringen finns inte med i rättssalen, men hans målsägandebiträde, Ylva Orrenius, säger till TT att bevisläget verkar starkt. På tisdag i nästa vecka ska hennes klient berätta sin historia i rätten och enligt Orrenius är han redo att möta de misstänkta kidnapparna igen.

– Rättegången är jobbig för honom, men det är också skönt att den nu blir av.

Rättegången i Uppsala tingsrätt kommer att pågå i tio dagar.