Mjölby

Mindre i Mjölby kommuns plånbok

1:30 min

Mjölby kommun går mot en mindre ljus tid när det gäller de ekonomiska förutsättningarna för kommunen. Efter ett par år med goda resultat förväntas nu nästa års budget vara runt 4 miljoner kronor mindre.

Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet i Mjölby, Carina Jönsson, beror nästkommande års knaprare budget på skatteutjämningssystemet. Det slår hårt på kommuner i Mjölbys storlek och gynnar i stället de redan välmående kommunerna i storstadsregionerna.

– Det innebär stora pengar för oss i lantortskommunerna. För nästkommande år påverkar det oss med 4,5 miljoner kronor ungefär. Året därpå är det över tio miljoner kronor som vi tappar på ett ojämlikt skatteutjämningssystem, vilket är stora pengar för kommuner i våran storlek. Vi kommer att få ett par fruktansvärt tuffa år här 2013-2014, säger Carina Jönsson.

2011 gjorde Mjölby kommun sitt bästa resultat någonsin, ett positivt rekord som ser ut att stå sig. Det ser nämligen inte lika ljust ut framöver i kommande budget. En bild som delas av både Carina Jönsson och oppositionsrådet, moderaten Monika Gideskog.

I nästa vecka ska kommunstyrelsen göra en första överblick över kommande budget som ska vara klar i november. Carina Jönsson ser regeringens politik som den största faktorn till att Mjölby kommun nu ser ut att få mindre pengar att röra sig med.

– Det är den förda politiken från den sittande regeringen som slår igenom mot oss. Regeringen bedriver en storstadspolitik. Punkt slut. Så är det, säger Carina Jönsson.

Men mycket är fortfarande osäkert kring kommunens budget eftersom beslut i riksdagen om skatteutjämningssystemet fortfarande inte är taget. Därför manar nu Monika Gideskog till en försiktig positiv bild av läget. 

– Det är flera pusselbitar sådant här beror på. Som för 2011 till exempel blev det mycket bättre än vad vi hade väntat oss. Det blev mycket bättre med skatteintäkter och finanserna, vilket vi heller inte hade räknat med. Så man ska inte ta ut allt i förskott utan vi måste ha ett positivt tänkande, säger Monika Gideskog.