Skänningeanstalten

Nya rutiner efter rå misshandel

0:55 min

I närmare sex timmar pågick misshandeln inne i 21-åringens cell. Igår föll domen mot fyra av hans medfångar och nu har rutinerna ändrats.

I domen som kom igår beskrivs den utdragna misshandeln, som 21-åringen utsattes för, som tortyrliknande. Med potatisskalare, saxar och andra tillhyggen angrep de fyra medfångarna mannen och sammanlagt ska alltså misshandeln ha pågått i närmare sex timmar.

Igår dömdes de fyra männen till fleråriga fängelsestraff för grov misshandel och försök till utpressning.

Inom kriminalvården ser man allvarligt på händelsen, säger säkerhetschefen Christer Isaksson idag. Den internutredning som inleddes när det hela blev känt har ännu inte avslutats, tillägger han, men rutinerna på anstalten har redan ändrats.

– Det vi gjorde omedelbart var att se över personalens närvaro inne på avdelningarna. Det får inte vara möjligt att intagna, under förhållandevis långa tider, ska kunna vistas ensamma inne på avdelningarna. Det är det absolut viktigaste. 

Anser du att ansvariga på Skänningeanstalten brustit i ansvar?

– Nu har vi ju inte avslutat utredningen ännu, men det är väl rimligt att utgå ifrån att om det är som det står i domen så har det inte fungerat tillfredsställande. Då har det varit fel någonstans.