Norrköping

Låga löner skrämmer bort kommunanställda

1:44 min

Många socionomer inom Norrköpings kommun är missnöjda med sina löner. Förutom de 30 som igår protesterade genom att tillsammans gå till Arbetsförmedlingen söker nu ytterligare ett 30-tal personer inom socialförvaltningen nya jobb.

– Det krävs en viss kompetens för det här jobbet och man tycker inte att det är värt att lägga ner det arbetet för den här lönen, säger Irene Hederstedt som arbetar på socialkontoret söder och är ombud på fackförbundet Vision.

Socialsekreterarna inom Norrköpings kommun arbetar med att utreda barn, ungdomar och vuxna. Ett arbete som kräver högskoleutbildning och där man har ett stort ansvar för utsatta människor. Trots det ligger ingångslönen på 21 500 kronor per månad och medellönen på 25 000. I till exempel Linköping tjänar man 2000 kronor mer.

-- Man gör ingrepp i människors liv när man går in och utreder, och idag sitter våra handläggare på enorma mängder ärenden. Då känner man att nej, det kan vara mer värt att gå någon annanstans där man får mer betalt och mindre arbetsbelastning, säger Irene Hederstedt.

Igår begav sig ett trettiotal bistånds- och LSS-handläggare tillsammans till arbetsförmedlingen för att söka nya jobb som en protest mot de låga lönerna bland socionomutbildade.

Nu är det alltså också många socialsekreterare som aktivt söker sig bort från kommunen. De mer attraktiva jobben finns exempelvis på arbetsförmedlingen, migrationsverket och försäkringskassan där man kan få flera tusen kronor mer i månaden.

Irene Hederstedt känner till flera som redan har sagt upp sig, och kommunen går miste om duktiga medarbetare.

– Det innebär att de vi ska bara till för, alla våra medborgare i Norrköping får mycket sämre service. Vi tappar en otrolig kompetens.

Hur attraktivt är det att arbeta som socialsekreterare i Norrköping?

– På de tjänster som har varit ute så har vi sett att det funnits sökande, men sen får de annat. Man väljer inte Norrköpings kommun först.