Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östersjön

Skräpet vid Östersjön ska kartläggas

"Det här är nog den renaste stranden vi har varit på"
1:50 min

Nu ska skräpet på våra stränder mätas och jämföras med mängden skräp från stränder på andra sidan Östersjön. I går startade ett Östersjöprojekt där flera länder runt Östersjön ska kartlägga hur mycket skräp som hamnar på stränderna i varje land.

I går var Stiftelsen Håll Sverige rent vid Eköns havsbad utanför Valdemarsvik för att mäta skräp.

– Det här är nog den renaste stranden vi har varit på hittills. Vi har gjort provmätningar på Gotland och andra ställen runt Stockholms skärgård under hösten och vi har inte haft någon strand som varit så ren som den här, säger Thomas Tärnström på Håll Sverige rent.

Nedskräpning till havs och längs stränderna blir ett allt allvarligare problem. Redan i dag är Östersjön hårt trafikerat och bedömare tror att trycket på Östersjön kommer att öka ytterligare i framtiden.

Men trots det är nedskräpningen i Östersjön ganska okänt. Nu ska stiftelsen Håll Sverige rent i samarbete med organisationer i Finland, Estland och Lettland mäta mängden skräp på stränderna runt Östersjön.

Som första anhalt valde man alltså Eköns havsbad. Mikael Karlsson som driver en camping på området var med och samlade skräp längs stranden.

– Det finns några små glasbitar, ett par fimpar, ett papper och en engångsgrill.

Mikael Karlsson var nöjd med att det inte fanns så mycket skräp på stränderna runt campingen. Skräp föder skräp säger han och menar att när deras gäster ser hur rent det är på stränderna vill man städa efter sig.

– Är det rent, så slänger man inte massor av skräp.

Men att det är rent på stränderna betyder inte att det inte slängs skräp ute till havs menade Andreas Frössberg på Håll Sverige rent. Det slängs en hel del skräp från båtar i haven och Östersjön är ingen undantag. Men i Östersjön flyter inte skräpet i land på samma sätt som det gör på västkusten.

– Strömmarna ser inte likadana ut som de gör på västkusten. De får in allt från nordatlanten, medan Östersjön är ett begränsat hav med begränsade strömmar. Men det är också en sådan sak man får titta på i den internationella jämförelsen och se om det kanske finns andra länder som har större problem med skräp som flyter i land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".