Foto: Roger Vikström/Scanpix
Linköping

Närproducerat testas i skolköken

Kostchef Åsa Kullberg: ”Vi har fått kvitto på att det funkar”
1:28 min

Nu i veckan får alla skolelever i Linköpings kommun närproducerad skolmat. Kommunen vill på så sätt testa och se om det går att driva skolköken med varor från närområdet.

– Det är mycket lagar som styr det här. Vi har lagen om offentlig upphandling som inte är alldeles enkel. Att göra det så här som en avgränsad vecka är betydligt lättare för att vi kan göra avsteg från vårt ordinarie anbud och lättare att se fungerar det, finns det tillräcklig volym och finns det några i närområdet som kan leverera. Det har vi fått kvitto på nu och det gör det vilket är jättekul, säger kostchef Åsa Kullberg

På Folkungaskolan går eleverna Evelina Sandell och Anna Hagström sista året på gymnasiet. Både Evelina och Anna förstod under gårdagslunchen att det var något annat än den vanliga skolmaten som de åt. Intentionen från kommunens sida fattade de också även maten inte alltid är så god.

– Det smakade likadant tycker jag, jag tycker nästan att det smakade äckligare nästan. Men det kanske bara var maträtten i sig som inte var så god, säger Anna Hagström.

– Det är ju många som klagar på maten så de måste försöka göra den bättre och jag tycker att den har blivit bättre. Men en del rätter är ju inte jättegoda, säger Evelina Sandell.

Om det nu blir mer närproducerad mat vad skulle det betyda för skolmaten?

– För skolmaten betyder det väl inte jättemycket det är väl mer att det är bra för miljön och att det är en bra stämpel för kommunen att vi satsar på den, säger Evelina Sandell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".