1 av 2
2 av 2
Östergötland

"Man kan springa ut direkt"

Enkelheten med löpning är tjusningen
1:28 min

Det är allt fler som väljer löpning som träningsform för att hålla igång eller kanske för att utmana sig själv i ett lopp. Och det verkar inte bara vara det fina vädret eller den stundande badsäsongen som är anledningen.

– Jag tycker att det har ökat jättemycket. Våra träningar har ökat explosionsartat, både på intervallträningar och på långpass. När man rör sig är ute i svängen är det mycket folk som kommer fram och vill prata löpning, säger marathonlöparen Frida Södermark.

Det inte bara för att det är vår?

– Jag tycker nog att det är många som ger sig ut i vinterväder också, det är året runt.

I Folkparken i Norrköping värmer orienteraren Niklas upp för att springa milen.
– Det är lite lättare att ta sig ut nu när det är finare väder.

Frida Södermark började med löpning för sex år sedan och har sedan dess sprungit flera marathonlopp. I Norrköpingsklubben Tjalve både tränar hon och försöker inspirera andra att börja springa. Hon tror att människors pressade scheman är en förklaring till att just löpning lockar.
– Jag tror att det är enkelheten, man behöver bara ett par skor och sen kan man gå utanför dörren och börja springa direkt. Man kan man peta in ett löppass nästan var som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".