22-årige Robert Tärning från Norrköping försvann på långfredagskvällen efter en fest i Sjösa utanför Nyköping. Foto: Privat
Norrköping

Anhöriga ordnar skallgång

Mats Tärning: ”Vi måste få ett besked”
7:14 min

På lördag anordnas skallgång efter Robert Tärning från Norrköping, som varit försvunnen i snart två veckor. Det är 22-åringens anhöriga som tagit initiativet till insatsen.

Den 22-årige Norrköpingsbon har varit försvunnen sedan på långfredagens kväll, då han var på fest i Sjösa utanför Nyköping. Det är också där, i Sjösa, som deltagarna i skallgången ska träffas på lördag.

Skallgången arrangeras av frivilligorganisationen Missing People Sweden på initiativ av de anhöriga.

– Jag tog kontakt med dem i måndags och de tog sig an det här direkt, säger Mats Tärning, morbror till den 22-årige Norrköpingsbon.

– Vi hoppas ju med skallgången på lördag att vi i alla fall ska få besked, att vi ska hitta honom om hans finns i området, fortsätter han. 

Mats Tärning säger också att de anhöriga är besvikna på polisens insatser. Försvinnandet anmäldes mellan söndagen och måndagen, men först på onsdagen ska ärendet ha skickats över från Östergötland till Sörmland. Han tycker också att de borde ha letat mycket närmare den plats där festen hölls, att de borde ha tagit hjälp av hemvärnet och andra frivilliga krafter och att sökandet inte borde ha avbrutits.

– När vi fick beskedet för två dagar sedan att polisen slutar söka, blev vi lite uppgivna. Vi har ju försökt förmå dem att titta i områden som ligger närmare festen, men det har vi inte fått gehör för.

Vad tycker du om polisens arbete?

– Det kunde ha skötts bra mycket bättre, om jag ska uttrycka mig milt. Jag tycker att det har gjorts alldeles för lite. 

Han säger också att han upplever att fallet hamnat mellan stolar eftersom det varken klassades som ett renodlat räddningsuppdrag eller fanns några brottsmisstankar. Om så hade varit fallet, skulle insatserna varit större, tror han.

Nu sätter de anhöriga sitt hopp till lördagens insats, som de alltså själva tagit initiativet till. Mats Tärning räknar med att flera hundra personer kommer att delta i skallgången. Då ska man framförallt ägna sig åt att söka i de skogsområden som inte blivit genomsökta av polisen, säger han.

– Det är ju bara att fortsätta. Vi måste ju få något besked.

Fredrik Wallén, presstalesman vid polisen i Sörmland, säger att polisen gjort det man ska, men säger samtidigt att han har förståelse för de anhörigas besvikelse.

– Naturligtvis är det så att så länge vi inte hittat Robert är det ett misslyckande ur de anhörigas perspektiv.

Han säger också att polisen i Sörmland fick försvinnandet på sitt bord  först på onsdagen efter påskhelgen och att man då gjorde bedömningen att det inte rörde sig om ett räddningsuppdrag eller att det fanns anledning att misstänka att något brott begåtts. I så fall, säger han och bekräftar därmed Mats Tärnings teori, hade större insatser satts in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".