Kidnappningsrättegången i Uppsala fortsatte på torsdagen. Foto: Thomas Magnusson/P4 Uppland
Kidnappningsdramat

Skulle köpa lägenhet för pengarna

"Jag hade mer att vinna än att förlora"
0:52 min

Tanken var att den kidnappade 25-åringen skulle hållas fången i flera veckor, det berättade den åtalade Mjölbybon när det var hans tur att förhöras i Uppsala tingsrätt idag.  

Den 26-årige Mjölbybon, som hade rollen som fångvaktare under dramat i julhelgen, är den förste av de tre åtalade östgötarna som frågas ut i rätten. Han är också den enda av de tre, som erkänt att han deltagit i kidnappningen. 

Under eftermiddagens förhör bad kammaråklagare Lars Hedvall honom bland annat att annat beskriva hur han resonerat runt riskerna med företaget.

– Jag bedömde väl att möjligheten att vi skulle lyckas att få en lösensumma var större än att vi skulle åka fast för det, men jag insåg väl att det fanns en viss risk för att åka fast så klart, svarade 26-åringen och tillade att han ansåg sig ha mer att vinna än att förlora. 

Enligt åklagaren hade 26-åringen blivit lovad en miljon euro för sina insatser och på frågan om vad han tänkt göra med pengarna, svarade han, en smula oväntat, att han planerat att skänka bort en hel del av dem till välgörenhet. En del av pengarna skulle han dock använda själv, sa han.

– Det jag hade kvar tänkte jag använda till en lite större lägenhet och kanske till att försöka ta körkort.

Under förmiddagens förhandlingar avslutades förhören med den  kidnappade 25-åringen. Bland annat fick han svara på försvarsadvokaternas frågor om sin relation till den åtalade kvinnan och om detaljer runt själva kidnappningen.

25-åringen berättade bland annat att han till en början tänkte att det kanske rörde sig om en svensexa eftersom han skulle gifta sig under sommaren. Det var också var kidnapparna sa att han skulle säga om någon stoppade dem.

Han beskrev också hur det som hänt påverkat honom, att han kan få raseriutbrott och att han känner sig paranoid.

– Det är något jag får leva med, antar jag, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".