Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Vill satsa på barnomsorgen

”Vi har begärt 25 miljoner kronor”
1:48 min

I Linköping har kommunen under en längre tid fått kritik för de stora barngrupperna inom förskolan. Nu säger sig barn- och ungdomsnämnden vilja satsa på barnomsorgen. 

– Vi har fått klart för oss att andelen små barn i våra verksamheter har ökat, och det gör att det blir tungt. Det är mycket omsorg, säger Catharina Rosencrantz som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det handlar om grupperna där ett- till tvååringar går. Tidigare har nämnden förstärkt de förskolor som har långa öppettider med 10 miljoner, men nu inser man alltså att även småbarnsgrupperna behöver ett tillskott. 25 miljoner kronor kan betyda mycket.

– Det innebär att vi kan förstärka med personal för de små barnen, säger Catharina Rosencrantz.

På sitt bord har hon en bunt med namnunderskrifter som fackliga företrädare samlat in. Det är protester mot en låg bemanning som lämnats in till kommunpolitikerna. Och på facket Kommunal är man glad över att nämnden nu vill satsa på barnomsorgen. Britt-Louise Sundberg jobbar på Kommunal och på förskola i Linköping.

– Det är en bra satsning, om vi får dom pengarna. Det är inte så säkert för de ligger utanför ramen. Men det är bra att man äntligen gör någonting eftersom vi har väldigt stora barngrupper ute idag.

Enligt henne har småbarnsgrupperna 15 till 18 barn, jämfört med 10 till 12 för några år sedan.

Förslaget om mer pengar till barnomsorgen ska manglas i kommunens budgetarbete under hösten innan beslut tas i november. Catharina Rosencrantz tycker hon har stöd för förslaget, inte bara hos sin nämnd.

– Jag tror att det finns en förståelse för att behoven är stora i förskolan. Vi bygger ut i väldigt snabb takt och vi behöver också anställa fler förskollärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".