Ekonomi

Hög tid att e-deklarera

Nu är det bråttom att e-deklarera för den som vill ha klirr i kassan lagom till midsommarfirandet. Pappersdeklarerare får vänta till i höst.

Förra året väntade 940 000 personer med att e-deklarera till de två sista dagarna för inlämning. Har man en krånglig deklaration och vill slippa sitta i telefonkö med Skatteverkets support tycker Anna Sjöberg på Skatteverket, att man ska lämna in den så snart som möjligt. Samtidigt ser hon inga skäl att vänta för den som har en enkel deklaration.

– Tidigare har man sett 2 maj som ett deklarationsdatum, men nu kan man faktiskt deklarera från och med 20 mars, säger Anna Sjögren.

Redan nu har 2,4 miljoner svenskar e-deklarerat och östgötarna tillhör som vanligt dem som är snabbast. Över 30 procent av invånarna här har redan e-deklarerat. 

Senast den 2 maj ska alltså deklarationen vara inne. För dem som e-deklarerar trillar pengarna in på kontot vid midsommar, medan pengarna kommer först i augusti eller september för dem som skickar deklarationen med vanlig post. 

– De vanligaste misstagen görs på papper, då man summerar fel eller glömmer att flytta över belopp. Många av de problemen försvinner när man e-deklarerar, säger Anna Sjöberg.

P4 Östergötland/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".