Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ser våra nya sedlar ut

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 10.09
1 av 6
Den nya tvåhundrakronorssedeln pryds av Ingmar Bergman. Foto: Riksbanken.
2 av 6
Den nya tusenkronorssedeln pryds av Dag Hammarskjöld. Foto: Riksbanken.
3 av 6
Den nya femhundrakronorssedeln pryds av Birgit Nilsson. Foto: Riksbanken.
4 av 6
Den nya hundrakronorssedeln pryds av Greta Garbo. Foto: Riksbanken.
5 av 6
Den nya femtiokronorssedeln pryds av Evert Taube. Foto: Riksbanken.
6 av 6
Den nya tjugokronorssedeln pryds av Astrid Lindgren. Foto: Riksbanken.

Den grafiska formgivaren Göran Österlunds förslag "Kulturresan" är det vinnande förslaget i Riksbankens tävling om vem som ska form Sveriges nya sedlar.

Det vinnande förslaget har namnet "Kulturresan", och har formgivits av den grafiska formgivaren Göran Österlund, avslöjade Riksbanken under sin presskonferens.

Österlund var inblandad också för 30 år sedan när de nuvarande sedlarna togs fram. Hans förslag utmärks av sobra men tydliga färger, enligt juryns motivering.

"Det har varit en svår men stimulerande uppgift att utse vinnaren. Samtliga tävlande har lämnat ambitiösa och väl genomarbetade förslag, men vi fastnade till slut för "Kulturresan", säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i juryn. "Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.", skriver Riksbanken i sin motivering.

– Nu ska upphovsmannens förslag lämnas till Riksbankens sedeldesigners och sedan ska det göras provtryck innan sedlarna trycks upp, berättar Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

För ett år sedan avslöjade Riksbanken vilka ansikten som kommer att pryda de nya sedlarna.

FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld hamnar på 1 000-kronorssedeln, medan operasångerskan Birgit Nilsson präglar 500-kronorssedeln.

På den helt nya 200-kronorssedeln ska regissören Ingmar Bergmans ansikte finnas. Den nya hundralappen får Greta Garbos ansikte, Evert Taube hamnar på 50-kronorssedeln och Astrid Lindgren på 20-lappen.

Barnboksförfattaren var en av favoriterna i förhandsspekulationerna till att hamna på en sedel och ersätter nu Selma Lagerlöf.

2015 kommer de nya sedlarna troligen att finnas tillgängliga, enligt Riksbanken. 600 förslag uppges ha funnits med i urvalsprocessen. Åtta tävlande har sedan fått möjlighet att lämna in konkreta förslag på hur de nya sedlarna skulle kunna se ut, dessa åtta har bedömts anonymt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".