LHC slog Färjestad

Färjestad vann skotten med 30-16 när Karlstadlaget tog emot Linköping i ishockeyns elitserie igår men Linköping vann matchen med 3-1.

Fredrik Norrena, som fyller 31 om en dryg vecka, höll tätt i nästan 59 minuter innan Färjestad kunde reducera till 1-3.

-Det spelar inte så stor roll att jag inte fick hålla nollan. Det viktiga var att greja tre poäng och det gjorde vi. Härligt eftersom vi förlorade toppmatchen hemma mot Timrå (1-2) i torsdags, sade Norrena.

I fjol höll Norrena nollan hela nio gånger i grundserien. I år har det bara hänt en gång - mot Södertälje borta.

-Vi spelar lite annorlunda i år, vi har ett bättre lag och kan därför spela mer i deras zon. Förra säsongen backade vi hem mer och då var det lite lättare för mig då man hela tiden fick mycket skott.

-Men jag är ändå nöjd med säsongen hittills, jag har cirka 93 i räddningsprocent, vi ligger trea i serien och har tagit 40 poäng. Det är bra, konstaterade Norrena.

Färjestad fick inte mål

Färjestad tog direkt hand om initiativet i matchen och öste på framåt. Man vann skotten i första perioden med 11-3 och med 14-6 i den andra, men låg ändå under med 0-2.

Norrenas kollega i FBK-målet, Martin Gerber, hade ingen av sina bättre dagar i Löfbergs Lila Arena. Vid Linköpings ledningsmål skickade Jakob Karlsson bara in pucken framför mål, och på något mystiskt sätt gick den in mellan benen.

Vid det andra målet, blott 50 sekunder senare, tog Tony Mårtenssons skott på en hemmaback och pucken ändrade riktning som helt ställde Gerber.

-I dag var det nog jag som hade turen på min sida och kanske vara inte 3-1 helt rättvist heller. Men så här är det i bland, jobbar man hårt så får man också lite tur och det måste man ha för att slå Färjestad borta, sade Norrena.

Den finländske VM-målvakten får också tacka ineffektiva hemmaspelare en smula. Färjestad hade massor av möjligheter i power play, men med lågt passningstempo och dålig rörelse lyckades man aldrig skapa något tryck.

Styrde i tredje

Med 2-0 i ryggen inför slutperioden styrde LHC matchen helt och den avgjordes definitivt när Brendan Morrison slog in 3-0 efter knappt två minuter, snyggt framspelad av Henrik Tallinder och Kristian Huselius.

Huselius, höstens tidige skyttekung, är tillbaka efter sin knäskada, men fick en ny smäll och linkade efteråt omkring med bandagerat ben.

Domaren Peter Eriksson, Stockholm, dömde 19 tvåminutersutvisningar i en lite smågrinig match. Där effektiva Linköping var det bättre laget. Och så hade man Fredrik Norrena i mål.

Stig Lindmark/TT