Linköpings Universitet

Svensk högskola utvärderas

Nu har Högskoleverket inlett en granskning av alla utbildningar inom högskola och universitet som leder till en examen. Hittills har runt 60 procent fått goda omdömen, medan en femtedel har brister som måste rättas till.

På Linköpings Universitet har man hittills tittat på sju utbildningar. Alla utom en kandidatutbildning i Geografi har fått hög eller mycket hög kvalitet som omdöme. Geografin har enligt utvärderingen bristande kvalitet.

I det här första skedet har man tittat på nära 200 utbildningar på 25 universitet och högskolor runt om i landet. Ämnena är arbetsvetenskap, ekonomisk historia, geovetenskap och kulturgeografi, medie- och kommunikationsvetenskap, journalistik, nationalekonomi och psykologi.

En dryg femtedel, närmare bestämt 41 utbildningar, ansågs ha brister och de måste rättas till inom ett år.

Det är studenternas resultat på utbildningarna som bestämmer hur bra kvalitet de har. Till exempel är studenternas examensarbete är en stor del av grunden till bedömningarna.

– Vi har utvärderat utbildningarnas resultat genom att granska hur väl studenterna når målen med utbildningen, säger Maria Sundkvist, avdelningschef på Högskoleverkets utvärderingsavdelning

Utvärderingen kommer att pågå ända fram till 2014 och först då kan man dra några egentliga slutsatser om kvaliteten på svensk högre utbildning skriver Högskoleverket i ett pressmeddelande.

– Vi har nu utvärderat en bråkdel av alla högskoleutbildningar på grund- och avancerad nivå. Generella slutsatser om kvaliteten på svensk högskoleutbildning är dock ännu för tidigt att uttala sig om, säger universitetskansler Lars Haikola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".