Foto: Staffan Claesson/Scanpix
Kidnappningsdramat

Yrkar på långa straff

Åklagaren:”Det här är väldigt grova brott”
2:07 min

Kammaråklagare Lars Hedvall yrkade på 14 års fängelse för Linköpingsparet och 10 års fängelse för Mjölbybon när rättegången om kidnappningsdramat i slutet av förra året avslutades idag.

Det var åklagare Lars Hedvall som inledde dagens förhandlingar i sal ett i Uppsala Tingsrätt.

Han sa bland annat att han upplever 26-åringen, som pekats ut som ledare, och den 23-åriga kvinnan, som ett par i brott. Och att de framstår som likgiltiga inför vad de utsatt Uppsalastudenten för.

De båda har uppgett helt olika versioner av vad som hänt och åklagaren konstaterade att de inte är trovärdiga.

26-åringen presenterade en helt ny historia i rätten än i polisförhören och kvinnan verkar ljuga utan att tänka på morgondagen, sa åklagaren.

Den 26-årige fångvaktarens berättelse, som på flera sätt stämmer överens med andra vittnesmål, bedömer han däremot som trovärdig.

De långa fängelsestraffen motiverade han med att kidnapparna agerat med total likgiltighet inför 25-åringens liv.

– Han kunde ha dött av medicineringen. Han kunde ha fryst ihjäl och jag anser att man här måste titta på vad som skulle ha hänt om han dött. Då skulle jag också ha åtalat för mord och då har man en straffskala som går väldigt långt upp.  

Det är just risken för att den kidnappade 25-åringen kunde ha dött, och vad åklagaren upplever som en likgiltighet inför det, som gör att han yrkar på så långa straff för de tre åtalade. 14 år för mannen och kvinnan som planerade brottet och 10 år för "fångvaktaren".

Lars Hedvall pekar på flera tillfällen där 25-åringens liv var i fara: vid nedsövningen, vid olyckan under bilfärden till huset i Västerbotten, kylan och bristen på mat i huset och så alla de hot om tortyr och död som förekom.

Men försvarsadvokaterna håller inte med. Advokat Bengt-Göran Hugoson, som företräder mannen som utpekats som ledare, anser att 14 års straff för människorov skulle vara orimligt.

– Det straff som utdöms för väldigt många mord numera är 10 års fängelse och då pratar vi om ett överlagt dödande. Därför måste straffvärdet under alla förhållanden vara avsevärt lägre än det åklagaren har anfört.

Hugoson framhåller dock främst att hans klient är oskyldig och bör försättas på fri fot. Detsamma gäller den 23-åriga kvinnan.

Den så kallade fångvaktaren har ju däremot erkänt inblandning i kidnappningen. Hans advokat, Anders Norman, menar att han varit en lakej, ett offerlamm, i den här historien och att han på grund av sin uppriktighet borde kunna få ett mildare straff.

Advokaten yrkar på skyddstillsyn med fängelse och att fängelsestraffet ska anses som avtjänat då han redan suttit häktad så länge.

Rätten beslutade på eftermiddagen att "fångvaktaren" bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

En dom mot de andra kommer 29 maj. Till dess ska de stanna kvar i häktet. När rätten tillkännagav beslutet började kvinnan att storgråta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".