1 av 3
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 3
Sven-Ulrik Meinecke. Foto: Raina Medelius
3 av 3
Mc-förare Larsa Wahlqvist. Foto: Raina Medelius
Trafik

Krafttag mot mc-olyckor

"Vi måste nå högriskförarna"
1:49 min

Antalet mc-olyckor med dödlig utgång ökade förra året och trots att säsongen precis har börjat har flera svåra olyckor redan inträffat. På Trafikverket tar man nu krafttag för att minska olyckorna.

Nästan hälften av dem som omkommer i mc-olyckor är män i 30-35-årsåldern och mc-föraren Larsa Wahlquist i Norrköping menar att det är då man kan skaffa en riktigt avancerad motorcykel.

– Jag kan tänka mig att det är då försäkringspremien sjunker och man har råd att köpa en dyrare hoj.

Är de farligare då?

Farligare vet jag inte, men de går ju fortare.

Förra året omkom 46 personer i mc-olyckor i Sverige. Det är 9 fler än året innan. Trafikverkets mål är att halvera antalet döda till år 2020 och för att nå dit måste man försöka nå de så kallade högriskförarna, säger Jörgen Persson på Trafikverket.  

– Det är motorcyklister med ett extremt beteende. Det handlar om olovlig körning, körning i påverkat tillstånd, aggressiv körning och mycket höga hastigheter.

För vanliga mc-förare kan andra trafikanter ute på vägarna kännas som en stor fara. Larsa Wahlqvist i Norrköping nämner bilister som inte använder blinkers eller som tror att det är en moped som närmar sig.

För att minska riskerna väljer nu allt fler mc-förare kläder som inte är helsvarta utan har andra färger som kontrast.

– Det finns en trend åt visibility, alltså att man vill bli mer synlig. Jag tycker att det är en bra fråga att ställa sig, varför ska allting vara svart för, säger Sven-Ulrik Meinecke, som säljer mc-kläder i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".