Linköping

Få vittnen till skadegörelse

1:33 min

Bostadsområdet Berga i Linköping har under den senaste tiden återigen utsatts för skadegörelse. Robert Aldén som är utredningsbefäl vid Linköpingspolisen säger att det är svårt att stävja brotten.

– Den här typen av brott är svåra att utreda så länge man inte har observationer från brottsplatsen. I dags läget när det gäller Berga så har vi väldigt lite information från de boende eller andra som funnits på platsen. Det gör det svårt för polisen att gå vidare i den här typen av ärenden, säger Robert Aldén.

Ofta är skadegörelse något som polisen inte kan gå vidare på när det gäller dna eller någon gärningsman som är kvar på platsen. Därför blir det svårt att utan vittnen och hjälp från allmänheten stävja brotten.

– Om man inte ser förövaren direkt och man inte kan peka ut någon så finns det inga spår för polisen att arbeta på. Det är ganska sällan det finns varken dna eller fingeravtryck på platsen, säger Robert Aldén.

Robert Aldén har förståelse för att det kan vara problematiskt att peka ut någon eller några eftersom man ofta själv bor i området om man bevittnat någon skadegörelse.

– Det man ofta märker är att de som finns i det här området är de boende som faktiskt kan se någonting på brottsplatsen och ofta så är de som begår skadegörelsen också boende i området. Det här blir ett litet motsatsförhållande för det gör att folk kan vara lite rädda för att kliva fram och berätta vad det är man har sett, på grund av rädslan över att man ska bo i samma område som de här personerna, säger Robert Aldén.

Men för att stävja oroligheterna och skadegörelsen i Berga hoppas Robert Aldén nu att människor tillsammans kan stötta varandra och samtidigt visa civilkurage. För är det många som tillsammans visar sitt missnöje och tar avstånd från det som har hänt kan man tillsammans med polisen ofta få bukt med problemen.

– Om vuxna går samman och markerar att det här tycker inte vi är okej, då tror jag också det är okej för de som träder fram och vittnar, säger Robert Aldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista