Östergötland

200 gravar med mjältbrand funna

1:44 min

Hundratals gravar med djur som dött av mjältbrand har upptäckts i Östergötland. Kartläggningen av gravarna kan göra stor nytta om det kommer ett nytt larm om mjältbrand på en gård.

– Den dagen vi har ett misstänkt fall är det väldigt dramatiskt, då måste vi skicka in prov till Statens veterinärsmedicinska anstalt samma dag och man spärrar av gården. Då kan den här kartan vara till hjälp för att kunna se om det kan finnas något samband och då stärks ju vår misstanke, säger länsveterinär Pierre Nordmark.

200 kända mjältbrandsgravar för djur finns i Östergötland. Kartläggningen sträcker sig från 1916 till 1961. Sen dess har bara ett fåtal mjältbrandsfall konstaterats i Sverige, ett i Örebro län och ett i Halland de senaste åren.

Men det har visat sig att bakterien kan kapsla in sig och troligen överleva i runt hundra år, därför görs denna kartläggning. Bakterien kan smitta djur som kor, får och getter men inte så lätt till hästar och smittan förs vidare när man börjar gräva i jorden och djuren betar i området.

Länsveterinärerna ska nu samråda med samhällsbyggnadsenheten på länsstyrelsen för att se vad man bör ha ögonen på:

– Stora infrastrukturförändringar kanske man ska titta efter, förklarar Pierre Nordmark.

Varför då?

– Därför då sker en stor del markarbeten.

Totalt finns närmare två tusen kända fall då gårdar i Sverige spärrats av för mjältbrand sedan 1916. Tio procent av dem finns i Östergötland. Men det finns inga gårdsnamn utsatta på kartan från SVA, och det beror på att många gårdar har bytt namn under seklet och det är dessutom osäkert exakt var djuren finns begravda.

– Vi har lite drygt 200 fall som vi känner till med mjältbrandsgravar som har registrerats i länet. Det är ju ett län som har haft mycket nötkreatursbesättningar, så det var ju inte oväntat, säger Pierre Nordmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista