De tre huvudmännen ska bland annat ha odlat cannabis i Vrinneviskogen. Foto: Polisen
Norrköping

Sålde knark till skolungdomar

1:20 min

Över 30 personer är inblandade i den stora cannabishärvan i Norrköping som nu är på väg att klaras upp och många av dem är skolungdomar.

Det var i mitten av oktober förra året som polisen inledde spaning mot ett antal personer, efter att ha fått in tips både från allmänhet och skolpersonal. 

En månad senare greps tre personer och sedan dess har härvan bara vuxit. Flera beslag av cannabis har gjorts och en omfattande handel med narkotika har framkommit.

De nio som nu har åtalats är misstänkta för att både ha framställt och sålt narkotika. Som huvudmän pekas tre 19-åringar ut. De ska bland annat ha odlat cannabis utanför Åby och i Vrinneviskogen.

Narkotikan har sedan sålts vidare till mer än 20 gymnasieungdomar i Norrköping, som alltså bara är i 16-årsåldern och uppåt. De är nu också misstänkta för olika former av narkotikabrott, framförallt innehav och eget bruk.

Försäljningen har varit organiserad, omfattande, och riktat sig till ungdomar så brotten är att anse som extra allvarliga, enligt polisen och Mikael Kinnå säger idag att man inte förväntat sig att härvan skulle visa sig vara så stor.

– Vi har ju varit medvetna om att det här har förekommit, men även vi är lite överraskade över att det varit så omfattande och öppet, säger Mikael Kinnå.

Finns det misstankar om att fler kan vara inblandade? 

– Ja, vi vet till och med att det finns fler, men vi var tvungna att göra en begränsning, annars hade vi aldrig blivit färdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista