Polisfacket efterlyser fler poliser ute på gator och torg.
Östergötland

Fler poliser utan effekt på gatorna

”Vi behöver vara fler nära medborgaren”
1:21 min

Trots det stora antalet nyrekryteringar som gjorts inom poliskåren i Östergötland under de senaste åren upplever många poliser att de nu under våren varit för få som arbetat i yttre tjänst

– Ja, jag kan tycka att vi behöver vara fler i yttre tjänst. Vi behöver vara fler som är nära medborgaren. Så det är en dialog som kommer att föras. Jag tror det är 150 poliser som har kommit till Östergötland de senaste åren, säger Joel Gerdin, vice ordförande i Polisförbundet i Östergötland.

Det är framförallt i Linköping som signaler kommit till facket om att man upplever att de många nya poliserna inte gett någon förstärkning. Det här är något man ska titta på internt, säger Joel Gerdin och han kan se flera förklaringar till att utökningen på polissidan inte syns.

– Vi har gjort en omorganisation som bättre ska svara upp gentemot utredningarna om mängdbrott. Vi har ju infört mängdbrottsturlag och där har en del av den personal som tidigare var i yttre tjänst hamnat. Sedan, vilket vi har påpekat får arbetsgivaren, så har vi ju en ung personal i yttre tjänst som är i fertil ålder. En del av dem är naturligtvis föräldralediga och kommer att vara det. Vi har andra som är ute på instruktörsuppdrag och det är semsetrar och sjukdomsfall - en naturlig del av verksamheten som man får ta höjd för.

Nu väntar dessutom sommarledigheterna.

– Vi kommer ju inte att ha ett överskott av personal, det kan jag säga med en gång, utan vi kommer förhoppningsvis att klara sommaren, säger Joel Gerdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".