Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
Forskning

Var tionde tjej har tvingats till sex

1:46 min

Var tionde tjej på gymnasiet har någon gång haft samlag mot sin vilja och i ungefär hälften av fallen är förövaren jämnårig, till exempel från skolan eller kamratkretsen.

Bakom undersökningen står Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet. Han menar att resultatet gör att man nu måste börja tänka nytt när det gäller hur sexuella övergrepp mot unga kvinnor ska hanteras. 

– Vuxenvärlden har tidigare mest varit intresserad av övergrepp som vuxna begått mot barn. Hela tankevärlden har varit inriktad mot att det är äldre män som förgriper sig på unga flickor för att använda en schablon och då inriktar man ju också sina resurser efter det. 

Han säger också att de tjejer som utsätts för övergrepp av jämnåriga, hamnar i en extra svår situation, som de behöver stöd för att kunna hantera, ett stöd som ofta saknas idag.

– Det är rätt mycket så att man ser mellan fingrarna i vuxenvärlden, man har inte brytt sig så mycket om vad som händer mellan ungdomar. Men vi forskare och kliniker ser att det här är ju lika illa oavsett vilken ålder förövaren har. En våldtäkt är en våldtäkt oavsett vem som begår den.

Men där är vi inte idag?

Jag tror att vi blundar väldigt mycket för det här och att ungdomarna lämnas ensamma att sköta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista