Olle Forsell och Åsa Strandberg i Kalvefall. Foto: Raina Medelius
Ydre

Stod plötsligt utan fast telefon

1:38 min

Den fasta telefonin håller på att monteras ner för tusentals abonnenter i landet. En av dem som drabbats är företagare Olle Forsell i Kalvefall i Ydre kommun vars fasta telefon plötsligt tystnade.

Det var i torsdags som Olle Forsell gjorde den obehagliga upptäckten att han varken kunde ringa eller ta emot samtal.

– Plötsligt fungerade inte den fasta telefonin. Jag ringde Telias felsökning som meddelade att mitt abonnemang var annullerat, hade tagits bort, för att man skulle plocka ner telefontråden. Då blev jag lite upprörd och tyckte att man kunde väl ha hört av sig innan och berättat, säger han.

På fredag morgon fungerade Olle Forsells telefon igen och han har även fått besked av Telia att han visserligen är bortkopplad från den fasta telefonin men att nedmonteringen inte är igång ännu och att han därför fortfarande har möjlighet att ringa.

– För man har inte gett mig något alternativ.

I hela landet drabbas 50 000 abonnenter av att den fasta telefonin ska bort. Stängningen görs där telestationerna är små och gamla och inte kan användas för att leverera bredband till kunderna. Det handlar oftast om abonnenter på landsbygden.

Enligt Telia ska alla som berörs kontaktas långt före stängningen och Telia ska dessutom installera alternativ teknik som fungerar.

Men Olle Forsell och hans sambo Åsa Strandberg som bland annat är i företagare i hästbranschen, oroar sig i alla fall för att bli av med sina fasta telefoner. Och det beror på att det är nästan omöjligt att använda mobiltelefon i området.

– Det är svårt när kunderna vill nå en och kanske komma ut på en spontanridning på eftermiddagen - och då har jag missat den kunden.

Så om du inte har fast telefon så blir det svårt?

– Det blir omöjligt.

Men varför satsar ni på företagande här när det ser ut så?

– Det är ju himmelriket att bo här ute, säger Åsa Strandberg.

– Ja, och det vi sysslar med att utveckla på landsbygden - avancerad och bra ekoturism och naturturism, det är ju det alla säger ska ske - när vi gör det så finns det inget praktiskt stöd, säger Olle Forsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista