VTI-forskaren Mattias Hjort. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
linköping

VTI får stopp på fartdårar

Om några år kan polisen få ett effektivt vapen mot fortkörare. Pulskanon heter vapnet och kan få stopp på en bil bara genom att skicka ut en elektromagnetisk puls.

I ett gemensamt EU-projekt jobbar flera forskargrupper bland annat på VTI i Linköping med att ta fram ett nytt vapen som kan användas för att på ett säkert sätt få stopp på bilar i trafiken.

Det finns mycket elektronik i dagens bilar och om viss elektronik slutar att fungera eller blir varningssignaler i systemen så är det många bilar som stänger ner sig själva, säger Mattias Hjort forskare på VTI.

Farliga biljakter eller en spikmatta är än så länge några av de metoder som polisen kan använda för att få stopp på bilister som vägrar stanna. Men nu vill forskarna utveckla ett vapen som på ett säkert och riskfritt sätt kan få stopp på en bil. Lösningen kan vara elektromagnetisk puls kanon. Där elektromagnetiska pulser stör ut all elektronik i ett fordon och får stopp på den.

Så nu ska flera forskningsinstitut i Europa samarbeta för att ta fram ett sådant vapen. Och på VTI ska man undersöka vilka effekter en sådan kanon kan ha på bilar som kör i hög fart och hur förarna beter sig i sådana situationer.

– Det är naturligtvis jätteviktigt att titta på vad som är riskabelt och vad som skulle kunna hända, så det är en stor del av det här projektet att kartlägga hur bilar uppbyggda i grunden, säger Mattias Hjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista