Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
östergötland

Föräldrakooperativ kan få problem

"Vi skulle få lägga ner om vi inte får ta in föräldrar som vi gör idag"
1:04 min

Förskolor som drivs som föräldrakooperativ ställs nu inför ett nytt problem, som kan tvinga förskolor som slå igen. Bakgrunden är att en förskola i Uppland har förbjudits att ha föräldrar som vikarier, då den nya skollagen som kom förra året nämligen kräver att även vikarier ska ha lämplig utbildning.

En föräldrakooperativ förskola i Håbo kommun i Uppland har alltså med hänsvisning till den nya skollagen, som trädde i kraft förra året, förbjudits att ta in föräldrar som vikarier i verksamheten.

Maria Eliasson, som är ordförande för föräldrakooperativet Flygeln i Norrköping, säger att de inte organiserar sin verksamhet på riktigt samma sätt som i Håbo:

– Vi har inte föräldrar som går in istället för utbildad personal, utan vi går in och stärker upp, och gör mycket praktiska saker som tar onödig tid för personalen.

Ett exempel på vad föräldrarna gör i den dagliga verksamheten är att ha lässtund, så att personalen kan ta sina raster. De praktiska sysslorna Maria Eliasson pratar om är bland annat att förbereda mellanmål, slänga sopor och stänga förskolan på kvällen.

Nu har ju föräldrakooperativet Flygeln har organiserat sig lite annorlunda än den uppmärksammade förskolan i Håbo kommun. De kanske inte påverkas av det beslut Förvaltningsrättens nu ska fatta. Men skulle det bli så att det blir stopp för föräldrar i den dagliga verksamheten, ser det mörkt ut för Flygeln, enligt Maria Eliasson:

– Det skulle påverka oss jättemycket. Det skulle påverka oss ekonomiskt om vi skulle behöva ta in annan personal för att göra de sysslorna som vi föräldrar gör idag. I så fall skulle vi behöva lägga ner.

Madeleine.szabo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".