Norrköpings kommunalråd Eva Andersson (S) fick ta emot ett diplom med utmärkelsen Årets Båtkommun från Mats Eriksson, vd för Sweboat.Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
NORRKÖPING

Norrköping bästa båtkommunen

1:30 min

Norrköping har utsetts till Årets Båtkommun, en utmärkelse som delas ut av båtbranschens riksförbund, Sweboat, för tredje året i rad.

Förbundets vd, Mats Eriksson, berättar att Norrköpings arbete med att öka antalet båtplatser har varit en viktig faktor.
– Helt avgörande är att det sedan förra året har tillkommit, både här i Lindö hamn och ute i Arkösund, så pass många nya båtplatser så att det finns numera ingen båtplatskö i Norrköpings kommun, och det premierar vi, säger han.

Mats Eriksson förklarar att de tycker det är viktigt att folk kan komma in i båtlivet.
– Det är nästan två och en halv miljoner människor ute på sjön i fritidsbåt varje år. Det är en folkrörelse som inte alla kommuner i Sverige riktigt tar hand om, så att säga.

Det här kanske kom oväntat för många som inte riktigt tänker på Norrköping som en båtkommun?

– Det är riktigt och just därför är det nästan ännu roligare att få utse Norrköping. Man har jobbat lite grann i det tysta kan man säga.

Genom att kontakta både båtklubbar, privata aktörer och kommunerna själva, har riksförbundet bildat sig en uppfattning om båtlivsläget i kommuner runt om i Sverige. Förutom att Norrköping fått bort kön för att få båtplats, så visar undersökningen också att kommunen har en bra dialog med båtklubbarna och de privata aktörerna.

Båtägaren Lars Åbrodh, som vi möter i Lindö hamn, tycker det är kul att Norrköpings blivit utsedd till årets båtkommun.

Är det välförtjänt då?
– Ja det ska jag väl säga, det är väl rätt så hyftat faktiskt. När man ligger här är det perfekt, när man bor här i stan. Sedan har det blivit nya och bra bryggor, med bommar och grejer.

Samtidigt tillstår han att det alltid finns saker som kan bli bättre.
– Många är det väl som saknar att det inte finns något drivmedel, nämner Lars Åbrodh som exempel.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista