Ödeshög

Bankerna nobbar kontanter

1:52 min

Allt fler bankkontor tar bort möjligheten att ta ut eller sätta in kontanter. Ödeshög är en av de orter i länet som numera helt saknar den möjligheten, något som ställer till problem inte minst för ortens föreningsliv.

Enligt Reine Eriksson, kassör i Ödeshögs IK, får klubben bland annat in kontanter på lottförsäljning, kontanter som man skulle vilja sätta in på banken.  

– Någonstans får vi kontanter i verksamheten vid olika tidpunkter som vi måste bli av med, och nu kan vi inte lämna in dem på en bank lika enkelt längre.

I Ödeshög finns ett enda bankkontor, och där tog man bort kontanthanteringen i slutet av förra året. Ödeshögs Idrottsklubb satte tidigare in sina kontanter på ett bankkonto, men idag måste man hitta andra lösningar. Bland annat köper man fika kontant på den lokala matbutiken. Det finns värdedepåer där man kan lämna in sina pengar, men det innebär en del krångel och framför allt en kostnad som blir stor för en ideell förening.

– Kärnverksamheten är inte en kontanthantering, utan en barn- och ungdomsverksamhet där vi vill lägga vår kraft. Så alla kostnader måste vi försöka hålla borta.

Därför samlas pengar på hög för att man ska slippa lämna dem i värdedepåerna för ofta. Men det medför en otrygghet eftersom pengarna måste förvaras på ett mindre säkert ställe under tiden.

Swedbank som är den största aktören i länet har bara två kontor som fortfarande tar emot kontanter, och de försvinner i höst. På Handelsbanken har man däremot valt att behålla all kontanthantering, likaså vissa fristående sparbanker och två av Nordeas kontor. Så på vissa orter finns fortfarande alternativ. Men det gäller inte för Ödeshög. Gudrun som bor på orten tror att det här kan innebära att fler får svårare att klara sig själva.

– Det betyder att många äldre måste ha god man och det påverkar också samhället och det är den sociala biten som får ta hand om det. Många förstår inte detta när de kommer in på banken; att de inte har några pengar.