1 av 2
Lars Fredriksson i Linköpings segelsällskap. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Seglaren Per Thorell. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Ny väg hotar seglare

"Det är ingen tvekan om att vi är oroliga"
1:45 min

Delar av segelbåtshamnen i Linköping måste flyttas när kommunen bygger klart Ullevileden mellan handelsområdena Tornby och Mörtlösaområdet. Men inget har hänt med planerna på länge, och i segelbåtsklubben är många bekymrade för framtiden.

– Ska det fungera som det gör nu behöver vi en klubblokal och den ska ju rivas. Det är ingen tvekan om att vi är oroliga. Vi har bett om att få en tidsplan, och vi är lovade att få en, men det dröjer innan den kommer, säger Lars Fredriksson som är en av båtägarna i klubben.

Även klubbens verkstad för renoveringar och vinterförvaringsplatserna kommer att behöva flyttas. I dag ligger kanske hundra båtar längs bryggorna i segelbåtshamnen som finns precis bredvid E4:an. Motorbåtshamnen som ligger längre inåt stan till berörs inte av planerna. Lars Fredriksson hoppas på kommunens goda vilja med hjälp för att lösa frågan om segelbåtshamnen - där klubben hyr marken - på ett bra sätt, även ekonomiskt.

– Här finns ett hot, nämligen att det är för kostsamt att ligga här. Då stannar vi kvar i skärgården med båten. Då tappar Linköping ansiktet som en seglarstad.

Men har Linköping ett sådant ansikte tycker du?

– Ja, tack vare E4:an. Man träffar folk lite överallt i Sverige som säger att det är i Linköping vi har så fin båthamn vid E4:an. Det är ett signum för Linköping.

På kommunen säger man att planerna för den nya vägen med en ny bro över segelbåtshamnens anläggning har försenats i flera år på grund av finansoron då det inte blev så mycket av med handelns etableringar i Mörtlösa. Det låter sannolikt, enligt seglaren Per Thorell.

– Det är bara tre firmor som etablerat sig där än så länge.

Vad tror du om planerna som finns att riva klubbhuset och flytta varvet?

– Det spörs hur mycket kommunen vill satsa och hjälpa oss med ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".