1 av 4
Fem dykare hjälptes åt med att söka av bottnen. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 4
Tobias Holmgren var en av dykarna. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
3 av 4
Jessicka Kangasniemi är ordförande för Missing People. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
4 av 4
Dykarna hittade ingen kropp, men däremot den här cykeln och även en stol. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Norrköping

Resultatlös dykning efter försvunnen 33-åring

"Vi gör det för de anhöriga"
1:25 min

De eftersökningar efter den försvunne 33-åringen från Norrköping, som gjordes i Ensjön i eftermiddags, gav inget resultat. Det var på initativ av organisationen Missing People som sökning med dykare och sonarbåt gjordes i sjön.

Tobias Holmgren var en av de fem dykarna, som vi träffade när han tog på sig utrustningen för att gå i.
– Vi har underställ för det kalla vattnet och så har vi luftpaket, och lampa för att kunna signalera till varandra och även kunna upptäcka fynd på botten, förklarar han.

Hur känns det såhär inför dyket?
– Man tänker väl lite på vad som kan hända, vad man kommer att få se. Men å andra sidan så gör vi det för de anhöriga. Hittar vi honom, då vet de att han inte är försvunnen längre.

Anledningen till dykarsökningen var dels att Missing people fått ett tips från en person som eventuellt ska ha sett den försvunne 33-åringen gå vid sjön, dels att en av organisationens sökhundar gjort en markering där.
– Den luktar ju på ett klädesplagg eller vad det nu än är. Och den söker bara efter den specifika doften, förklarar Missing peoples ordförande Jessicka Kangasniemi.

Så den här hunden har alltså fått luka på den försvunnes doft och sedan gått på det?
– Precis, och det är ju det som gör att den är specifik, just den hunden. Men nu är det ju inte sagt att hon alltid har rätt. För det är ju så att man kan ju aldrig lita hundraprocentigt på en hunds markering.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".