Helen Forsman, ordförande i Aspöja byalag och Lars Månsson, som bor på Aspöja. Foto: Tahir Yousef
Skärgården

Båttrafik upprör skärgårdsbor

1:52 min

I sommar blir det möjligt att åka kollektivt ut i skärgården, men bland skärgårdsborna är irritationen stor. Bland annat oroar man sig för att tvingas städa efter turisterna.  

Om en knapp månad kan vem som helst ta sig ut till öarna i den östgötska skärgården med kollektivtrafiken. Men frågan har skapat stor irritation bland skärgårdsbor som menar att kommunerna har struntat i deras åsikter.

– Ska jag springa och tömma latrin och sopor helt gratis året om? Jag förstår inte deras inställning, att jag ska hålla med väg och hålla med brygga, säger Lars Månsson, boende på Aspöja.

Den nya kollektivtrafiken ska enligt planerna komma i gång den 17 juni. Idag är det bara de bofasta på öarna som kan använda skärgårdstrafiken, men med förändringen blir det möjligt för vem som helst att åka med båten ut i skärgården.

Men skärgårdsborna är inte direkt förtjusta i förslaget. De ansvariga tar det för givet att de kan använda privata bryggor, menar Klas-Göran Lundberg som bor på Gränsö:

- Problemet är att man från kommunens sida inte har gjort en förfrågan till de som är bryggägare respektive markägare om det går bra att lägga till vid deras bryggor, säger han.

Helen Forsman, ordförande för Aspöja byalag, säger att det finns flera saker som Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner bör göra för att tillmötesgå skärgårdsborna.

- I första hand handlar det om ersättning för slitaget av bryggorna, sopstationer för allmänheten och toaletter. Sen ska det också skötas, de måste ha en person som tar hand om soporna helt enkelt.

Tidtabellen för den nya kollektivtrafiken är ännu inte fastställd, men klart är att det blir betydligt fler turer mellan öarna och fastlandet, samtidigt som det kommer att finnas en koppling mellan båtarna och bussarna.

Men även om många skärgårdsbor är kritiska till kommunernas sätt att hantera frågan, ser man ändå fram emot den nya trafiken. Klas-Göran Lundberg tror att det blir en mer levande skärgård.

– Det är det vi hoppas på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista