Mordet vid Omberg

Häktades för brunnsmordet

2:02 min

Den Motalabo som är misstänkt för mordet på en 59-årig man vid Omberg i förra veckan häktades i dag vid Linköpings tingsrätt.

Det var förra torsdagen som en kropp hittades i en brunn på en ödetomt vid foten av Omberg, i Ödeshögs kommun. En hundpatrull gjorde fyndet efter att polisen letat efter en försvunnen man i 60 års åldern.

Kroppen kunde inte identifieras för ens under helgen där det klargjordes att det var den försvunne mannen som påträffats. En 59-årig fastighetsägare som ägde en hel del hus som han hyrde ut. Mannen ägde även fastigheten där han hittades och hade hyrt ut den fram till och med i höstas.

Polisen behandlade tidigt kroppsfyndet som ett mord och nu sitter 39-årig Motalabo häktad, misstänkt för mord på den 59-åriga mannen. Vad det är som gör att mannen häktas vill varken polis eller kammaråklagare Britt-Louise Viklund gå ut med.

- Jag bedömde att det fanns tillräckligt många omständigheter som pekade honom som gärningsman för att jag skulle begära honom häktad, säger Viklund.

I sin häktningsframställan yrkade också kammaråklagare Britt-Louise Viklund på att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Så blev det inte. 39-åringen häktades, men bara på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt.

- Jag tycker misstankarna har stärkts, sedan tyckte inte rätten att det räckte till sannolika skäl misstänkt för mord. Men jag tycker misstankarna har skärpts något, säger Britt-Louise Viklund.

Försvarsadvokaten Anders Berglund tror att hans klient, 39-åringen, kommer att släppas om en vecka. Häktningen bestreds från försvaret och den mordmisstänkte 39-åringen nekar bestämt till anklagelserna.

- 39-åringen förnekar brottsmisstanken med mycket stor bestämdhet. Nu har åklagaren på sig en vecka att antingen ta fram ytterligare utredning som stärker misstanken, eller så ska han släppas efter en vecka. Åklagaren måste alltså ta upp misstankegraden, förklarar försvarsadvokat Anders Berglund.

Polis och åklagare har hittills varit mycket förtegna om hur mordet gått till, men enligt Aftonbladet, som hänvisar till en poliskälla, ska mannen ha blivit nedslagen med en yxa och sedan dumpats i brunnen medan han fortfarande levde.

En anhållen för brunnsmordet

Torpet vid Omberg där kroppen hittades. Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio

#text=5108225#har anhållits misstänkt för mordet på den 59-årige man, som hittades död i en brunn vid Omberg i slutet av förra veckan. (15/4)

Mordoffret identifierat (12/4)

#text=5103379#vid Omberg i torsdags kväll har nu identifierats som den man som äger fastigheten. 

Kropp hittad ikväll (10/4)

#text=5102901# i anslutning till en fastighet, norr om Ödeshög. Polisen har inlett en förundersökning gällande mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.