1 av 2
Ett av Swedbanks kontor i Linköping, som slutar ta emot kontanter i höst. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 2
Michael Möller
Östergötland

"Snart behövs inga kontanter"

1:45 min

Att allt fler bankkontor säger nej till kontanter ställer till problem för föreningslivet, som ofta behöver sätta in mindre kontantsummor. På Swedbank säger man idag problemet är övergående och att föreningarna får försöka vara påhittiga.

– Att man, som förälder istället för att redovisa kontanter från kakförsäljning till exempel, för över summan till föreningens konto och själv tar kontanterna till exempel, säger Mikael Möller, marknadschef i Swedbanks östra region, som har flest bankkontor i länet.

I veckan berättade vi att ideella föreningar som får in kontanter från till exempel försäljning av lotter och fika kan hamna i kläm när de inte längre kan sätta in pengar på sina bankkontor.

Att sätta in pengar via värdedepåer eller ha egna terminaler för kortbetalning medför en extra kostnad på de små inkomsterna.

Michael Möller på Swedbank menar att det inte finns några generella lösningar utan att varje förening måste vara lite påhittig, kanske i dialog med sitt lokala bankkontor. Bankerna kan till exempel erbjuda tillfällig uthyrning av kortterminaler.

Men framförallt tror Michael Möller att problemet kommer lösa sig när tekniken för kontantlös betalning utvecklas.

– Den här marknaden formligen exploderar just nu. Det finns hur många som helst som vill vara med när nästa steg tas så att man kan använda sin mobil för att betala. I min högst personliga vision kommer det här inte att vara någon fråga om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista