Skärgården

Bryggägarna kan säga nej

1:11 min

Om skärgårdsborna inte vill låta turister gå i land på deras bryggor kommer båten inte att stanna där. Det är Norrköpings kommuns svar till de skärgårdsbor som är upprörda över sommarens kollektivtrafik ut till öarna.

Nu i sommar kommer vem som helst att kunna använda kollektivtrafiken för att ta sig ut till skärgårdsöarna i Norrköpings kommun. Planerna välkomnas av många, men bland dem som redan har hus och brygga i skärgården är reaktionerna blandade.

Många är oroliga över att tvingas ta hand om det skräp som turisterna lämnar efter sig och dessutom finns det en irritation över att skärgårdsborna ska hålla med bryggor för att kollektivtrafikbåten ska kunna lägga till.

På Norrköpings kommun säger man idag att de som inte vill ha några turister på sin brygga kommer att kunna säga nej, men det betyder i så fall att de själva inte heller kommer att kunna utnyttja kollektivtrafiken.

– Det är riktigt. Om man säger att man inte vill att ens egen brygga ska användas, då kommer den inte heller att användas för kollektivtrafik, säger tekniska nämndens ordförande Håkan Liljeblad (S) i Norrköping.

Du tror inte att det kan uppfattas som utpressning?

Det hoppas jag verkligen inte. Det är ju ett erbjudande man har och jag är helt övertygad om att det är en stor fördel för hela skärgården att vi öppnar upp för kollektivtrafik.

Båttrafik upprör skärgårdsbor

#text=5112417#möjligt att åka kollektivt ut i skärgården, men bland skärgårdsborna är irritationen stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.