Foto: Anders Nylén/Saab British Aerospace/ SCANPIX SWEDEN
linköping

Kritik mot Gripen i Schweizisk press

Det nya provflygplanet Gripen E/F får hård kritik efter att schweiziska piloter provflugit planet i Linköping, det skriver Svenska Dagbladet. Hemligstämplade dokument har läckt ut till den schweiziska pressen och där liknas Gripenplanet vid "en slö kniv".

Schweiz står ju i begrepp att köpa Gripenplan och på Saab i Linköping tar man starkt avstånd från de nya uppgifterna om Gripen E/F.

Chefen för Gripen export Eddy de la Motta, säger till Svenska Dagbladet att provflygningen i Linköping ansågs väldigt lyckad, även enligt piloternas egen pressrelease.

Två veckor efter provflygningen i Linköping, som skedde i slutet av april, publicerade två schweiziska tidningar uppgifter som läckt ut från landets försvarsdepartement och den underkommission som utreder Gripenaffären, skriver Svenska dagbladet.

På eflera områden ska piloterna vara kritiska till det nya Gripenplanet. Det gäller allt från hastigheten och vingarna till missilerna och bränsletankarna, enligt läckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista