Jordgubbar skyddas av kvalster

"Jordgubbsodlarkåren ger oss bra omdömen"
1:12 min

Det pågår försök med icke-kemiska bekämpningsmedel för jordgubbsodling i Östergötland. Och enligt Sanja Manduric på Jordbruksverket så tycks projektet slå väl ut.

– Det verkar bli väldigt framgångsrikt, för det finns ett stort intresse bland odlarna. Och vi har fått väldigt bra omdömen från odlarkåren, säger Sanja Manduric som arbetar med projektet på Jordbruksverket. 

Med i försöket finns oldare, Jordbsuksverket, LRF, Sveriges lantbruksuniversitet och Tekniska högskolan i Stockholm.

Det är flera metoder som testas genom vilka jordgubbsodlare kan minska sin användning av kemiska växtskyddsmedel. Det handlar till exempel om användning av rovkvalster - ett spindeldjur - som äter andra kvalster, om fällor som fångar insekter med hjälp av doftämnen och om använding av en väderprognosmodell för att i kunna dra in på antalet besprutningar mot mögel.

– Så det är flera insatser som kan inplementeras i en strategi. Och det är flera bekämpningar som kan uteslutas.

Men varför vill ni minska användningen av kemiska bekämpningsmedel?

– Det finns alltid utrymme för förbättringar, det är klart att vi vill inplementera de nya bekämpningsmedel som är säkrast för miljön och som är säkrast för människors hälsa, säger Sanja Manduric.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".