norrköping

Färre blommor pryder staden i sommar

1:30 min

Det kommer att bli betydligt färre sommarblommor i Norrköpings kommun i år jämfört med i fjol. Orsaken är att tekniska kontoret fått betydligt mindre pengar för att kunna smycka platser med blomsterarrangemang.

Marie Edling är stadsträdgårdsmästare och tycker inte det här är roligt.

– Det är jättetråkigt, för blommor är ju något som alla norrköpingsbor och jag och besökare, turister blir glada av. Men helt tomt blir det inte, säger hon.

I vanliga fall brukar runt 2 miljoner sättas av för att kunna plantera olika blomplantor i rabatter, bollar, urnor och amplar. Det här året är summan 1 miljon när politikerna i tekniska nämnden valt att lägga pengar på annat.

Någon gång i början av juni är det dags för utplantering och till midsommarafton ska allt vara klart. Stadsträdgårdsmästare Marie Edling säger att vissa platser som brukar ha blommor inte kommer att få några på grund av nedskärningarna.

--  Vi har prioriterat att sätta ut lite sommarblommor i ytterområdena. Sedan är det ju den klassiska välkommen-rondellen, så klart, och Sandbyhovsviadukten, ett antal andra rondeller och Drottninggatan. Plus några ställen till men det är tyvärr några platser som vi fått plocka bort.

Exempelvis blir Hamnbron och Kristinaplatsen utan sommarblommor det här året men Marie Edling hoppas ändå att invånarna ska uppskatta de platser där det finns.

– Det finns ju andra saker som är fina runt om, så vi hoppas att det inte ska märkas alltför mycket. Vi tänker ju inte att vi lagt ner det här för evigt nu de platser som inte får blommor utan man får ju anpassa efter varje år. Det beror på hur mycket pengar vi får, säger Marie Edling.