Linköpings slott. Foto: Statens fastighetsverk.
Linköping

Hemliga rum öppnas

På lördag öppnar Statens fastighetsverk dörren till några av Sveriges hemligaste rum. Bland de rum som tillfälligt öppnar för besökare är brunnsrummet, borgstugan och delar av biskopens trädgård vid Linköpings slott.

Det är tredje året i rad som allmänheten får möjlighet att se utrymmen som normalt annars är stängda för besökare. Syftet är att levandegöra och tillgängliggöra vårt gemensamt ägda kulturarv.

Linköpings slott är ett slott med gamla anor. Delar av Biskopsborgen, som utgör en del av slottet, är från 1100-talet. Dessa utgör Sveriges äldsta profana stenbyggnad.

– Under hemliga rum går resan till år 1153 då kardinal Nicolaus besökte kung Sverker och Biskop Gisle i Linköping. Vi kommer att guida våra besökare genom brunnsrummet och borgstugan. De kommer även att få se delar av biskopens trädgård. Här finns många spännande historier att berätta, säger Jan Naumburg, besöksmålsutvecklare vid Statens fastighetsverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista