Anna Boholm omgiven av så kallat bruksgräs, som får vara max tio centimeter långt, och som det kommer bli mindre av i Norrköpings kommun i sommar. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Östergötland

Nu sparas det in på gräsklippningen

1:22 min

Gat-och parksektionerna i flera kommuner i länet spar in på underhållet i sommar, på grund av sin kärva ekonomi. Som vi tidigare berättat sparar Norrköpings kommun in på blommorna, men man ska även spara in på gräsklippningen.

Anna Boholm är driftschef för gata, park och natur i Norrköpings kommun och förklarar att det blir mindre kort gräs, så kallat bruksgräs, i stan. På flera ställen ska det i stället bli så kallat höggräs.
– Det i sig innebär att man klipper gräset efter sommaren och under sommaren låter man det växa till den längden som det blir, förklarar hon.

Det är i den sydvästra delen av Norrköpings kommun, som i Vilbergen, Ektorp och Kneipen, som gräset på flera ställen nu ska få växa fritt under sommaren. Gångar kommer dock att klippas, så att folk kan ta sig runt och igenom de ängsliknande ytorna utan att behöva gå i det höga, kanske insektsrika, gräset.
– Och besparingen blir genom att vi helt enkelt säger till entreprenören att ni ska inte klippa den här ytan längre, förklarar Anna Boholm.

Även på gatuunderhållet ska det sparas i Norrköping, liksom i Kinda kommun, där man uppger att det blir ett minimalt underhåll av gatorna.

I Motala kommun sparar man, i likhet med Norrköping, på sina blommor, berättar parkingenjör Caroline Svensson.
– Vi har färre sommarblommor, färre urnor än förra året. Och vi har tagit bort alla våra infartsplanteringar, delvis på grund ut av ombyggnationer i stan och sedan delvis utav ekonomiska skäl, säger hon.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista