1 av 2
Kravallstaket utanför Göta hovrätt när Delimålet tas upp på nytt. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
28 juni förra året. Foto: Björn Persson/Wighs
Norrköping

Tror på frikännande i Deli-målet

1:14 min

I dag har hovrättsförhandlingarna inletts om skottlossningen utanför restaurang Deli i Norrköping förra sommaren, då två rivaliserande gäng drabbade samman. Två män skottskadades och en tredje knivskars svårt.

Alla sju som åtalades för inblandning friades av tingsrätten i brist på bevis, men domen överklagades av åklagaren.

Advokat Lars Järesten försvar en av de misstänkta och enligt honom har det inte framkommit något nytt.

– Jag anser att bevisläget är exakt detsamma. Det är exakt samma bevisning som åberopades i tingsrätten, förutom några tilläggsförhör med några personer. Det är samma bristfälliga bevisning och jag tror inte att åklagaren kommer lyckas styrka även de här andra rubriceringarna som man nu drar till med, säger han.

Vad är det som gör att du säger att åklagaren har bristfällig bevisning?

– Det finns inga vittnen som pekar ut vem som har gjort vad i den här händelsen. Det var ju därför tingsrätten, en enig tingsrätt, kom fram till att det inte gick att fälla någon utav de här grabbarna.

Åklagaren menar att tingsrätten har ställt för höga krav i bevisningen som man framförde i tingsrätten. Hur ser du på det?

– Det var inte för höga krav och det ska vara höga beviskrav för att man ska kunna fällas i ett brottsmål i Sverige. Det ska till för att rättvisa ska kunna skipas. Så, nej, det är inte för höga beviskrav i brottsmål och inte i det här fallet heller.

Tror du alltså på en frikännande dom för din klient även den här gången?

– Jag tror på det, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista