1 av 2
Mari Torstensson är chef på flygplatsen i Norrköping. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Norrköping

"Just nu har branschen det rätt tufft"

2:58 min

Flygbolaget Skyways konkurs kom inte som någon total överraskning för Norrköpings flygplats. Redan när bolaget tog över Köpenhamnstrafiken efter konkursdrabbade Cimber Sterling för bara tre veckor sedan, var flygplatschefen Mari Torstensson medveten om bolagets ekonomiska problem.

Alla flygningar med bolaget har ställts in i dag. För passagerarna som skulle ha flugit från Norrköping till Köpenhamn med 6.45-flyget i morse var det bara att vända. Skyways skulle också ha trafikerat linjen Norrköping-Visby under sommaren.

Konkursbeskedet kom inte som någon total överraskning för Norrköpings flygplatschef Mari Torstensson, men hon tycks ändå ha blivit tagen på sängen när hon fick beskedet strax efter klockan sex i morse.
– Vi trodde inte att det var akut just nu. Skyways är ett av de flygbolagen som har brottats med ekonomiska problem, och det visste vi ju om, men det är det ju många som gör inom flygbranschen, säger hon.

Detta är den andra flygbolagskonkursen på kort tid som drabbar Norrköpings flygplats: Skyways tog över Köpenhamnsflyget efter Cimber Sterlings konkurs, som inträffade för cirka tre veckor sedan.
– Tittar man i år på Europa så är det ännu fler flygbolag som har gått i konkurs, så just nu har branschen det rätt tufft, säger Mari Torstensson.

Hur rimligt är det att tro att det kan komma någon som tar över den här trafiken?
– Det är svårt att säga just nu, men jag ser det som ganska troligt ändå, fast man i dag kanske inte kan se vilka operatörer det är som är aktuella.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista