Byggnads Magnus Cato tycker att arbetsgivarna är nonchalanta till förhandlingarna.
Byggnadsstrejken

Förhandlingarna går trögt

Magnus Cato, Byggnads: ”Arbetsgivarna har varit iskalla”
1:21 min

Förhandlingarna mellan Byggnads och arbetsgivarna går trögt, och idag utökades konflikten ytterligare i och med att arbetsgivarsidans varsel om lockout trädde i kraft.

Konflikten inom VVS- och plåtbranschen är inne på sin fjärde vecka och i Östergötland strejkar just nu omkring 250 av Byggnads medlemmar. Sammanlagt berörs nu närmare 4000 personer runt om i landet.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna - men dom går trögt och Byggnads ordförande i Östergötland Magnus Cato lägger skulden på arbetsgivarna.

– Arbetsgivarna har inte varit så förhandlingsbenägna. Som jag ser det har man varit ganska iskall och nonchalant till att sätta sig i förhandlingar. Vad det beror på vet inte vi riktigt. Vi har stått till förfogande hela tiden och träffat medlarna när de har kallat på oss, säger Magnus Cato.

Strejken börjar bli allt mer kännbar för arbetsgivarna och tredje part blir också påverkad.

– Det här är vårt vapen. När vi använder det är det tråkigt att tredje man blir drabbad, men så är spelreglerna. Arbetsgivarna har idag lock-outat från 75 företag och det är ju deras vapen.

Vad tror du om förhandlingarna?

– Jag tror att händer det inte någonting idag så får vi nog räkna med att vi inte är tillbaks i förhandlingar förrän i början av nästa vecka.

Om dagens möte med medlarna inte ger något resultat kommer strejken att utökas ytterligare i morron. Här i länet innebär det att ytterligare ett 20-tal personer på två olika företag går ut i strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".