Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Östergötland

Munkavle ett ledningsproblem

1:36 min

Nu kommenterar justitieminister Beatrice Ask (M) den repressaliekultur som flera poliser i länet vittnat om. Enligt Ask är det viktigt att anställda vågar uttrycka sina åsikter.

– Rent generellt ska polisen vara en modern arbetsplats och det är en ledarskapsfråga, så det är ju något man får arbeta med om det skulle finnas ett sådant problem. Jag tror inte att det är ett generellt problem däremot, säger justitieminister Beatrice Ask.

Östergötland har fått mer än 100 nya poliser de senaste åren. Men kritik har kommit från poliser själva om att de är för få ute i yttre tjänst och att de nya poliserna inte har gett någon förstärkning. Beatrice Ask kan inte svara på vilka arbetsuppgifter Östergötlands nya poliser har fått. Men hon menar att det överlag har blivit bättre.

– Det har ju funnits en kultur inom polisen att väldigt mycket är inte arbete i yttre tjänst. Här finns det mer att göra. Men det är så att vi har fler poliser i yttre tjänst och som arbetar synligt och närheten har ökat. Det ser vi också i trygghetssiffrorna att medborgarna också uppfattar, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista