1 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Daniel Sjöö och Wictor Karlsson. Foto: Raina Medelius
Linköping

Sjukhus lockar mer än äldreboende

5:30 min

Hur ska vårdyrken locka unga när bristen på anställda ökar och pensionärerna blir allt fler? Det var frågor som debatterades på Birgittaskolan i Linköping i går. Som sakkunniga satt skolans blivande undersköterskor i publiken.

Att äldrevården och övrig vård är en framtidsbransch där det finns och kommer att finnas mycket jobb för den som gått till exempel omvårdnadsprogrammet är inte tillräckligt väl känt, det säger blivande undersköterskan Wictor Karlsson, som tillsammans med Daniel Sjöö höll i debatten.

– Uppenbarligen inte eftersom det inte är så många som har sökt. Jag tror att det är viktigt att vi marknadsför att det behövs mycket folk. 

Enligt Wiktor Karlsson och Daniel Sjöö är det också många som väljer bort jobbet som undersköterska och istället läser vidare till sjuksköterska. Då får man högre lön och utvecklingsmöjligheterna är fler.

I panelen i Birgittaskolans aula satt personer från arbetsgivarna och fackliga företrädare, bland andra Kristina Fingal från Kommunal. Enligt henne är det oerhört viktigt att frågan om hur fler unga ska lockas till vården diskuteras.

– Allt handlar inte om lön heller. Utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö kommer ofta högt upp på listan också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista