1 av 2
Många av samtalen handlar om barn som mår dåligt på grund av en skilsmässa eller en vårdnadstvist. Foto: Michael Probst/Scanpix
2 av 2
Malin Tolt är Brisombud i område Öst.
Östergötland

Oroliga mammor ringer Bris

Mammor som är oroliga för sina egna barn är de som oftast kontaktar Bris vuxentelefon. Under förra året stod mammorna för hälften av de runt 2 600 samtalen till vuxentelefonen.  

Samtalen handlar oftast om att barnen mår dåligt på grund av en skilsmässa eller en vårdnadstvist, berättar Malin Tolt, en av dem som tar emot samtal från vuxna på Bris i Östergötland.

-- Ofta handlar det om frustration, maktlöshet och att man inte vet vart man ska ta vägen med sitt bekymmer. Det kan vara att man nått en gräns där man inte löser konflikten eller inte kan hantera barnet själv och undrar vart de ska ta vägen.

Vuxentelefonen är en viktig del i Bris arbete med att hjälpa barn. Vuxna som finns i barnens närhet är de som kan påverka och göra skillnad.

– Det som är väldigt viktigt för oss är att vi lyfter fram barnets perspektiv. Att vi försöker få den vuxne att tänka utifrån hur barnet har det i den här situationen, säger hon.

I den rapport som presenterades idag tar man också upp ett tema: psykisk ohälsa. Man har sett att samtalen kring detta ämne är något som har ökat över tid.

– Det kan handla om att man ser beteenden hos barnet som man inte känner igen. Det kanske inte äter, inte sover, får utbrott och så om det handlar om små barn, säger Malin Tolt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista