Foto: Erik G Svensson / Scanpix
Landstinget

Färre blir sjuka på sjukhus

Andelen patienter som drabbas av infektioner på grund av en sjukhusvistelse har minskat under våren och ligger nu på den lägsta nivån sedan mätningarna inleddes 2008.

Som vårdrelaterad räknas en infektion som patienten inte hade med sig när han eller hon kom till sjukhuset. Det kan handla om urinvägsinfektioner, sårinfektioner efter operationer eller lunginflammation.

I Östergötland drabbades 14, 3 procent av patienterna av den typen av infektioner i november förra året. Under det senaste halvåret har den siffran sjunkit till 9,3 procent.

Det är den lägsta siffran som uppmätts sedan mätningarna började, men fortfarande högre än rikssnittet som just nu ligger på 8,9 procent.

Annika Samuelsson, hygienöverläkare inom landstinget i Östergötland, varnar dock för att dra för stora växlar på den senaste mätningen. 

– Det är positivt att vi ser en minskning, men man bör ha i åtanke att mätningen endast är en ögonblicksbild och att fluktuationen delvis kan tillskrivas mätmetoden. 

Det är Sveriges kommuner och landsting som sedan 2008 har mätt andelen vårdrelaterade infektioner i den svenska sjukvården.  

Samtidigt har man genomfört en särskild satsning för att få ned den här typen av infektioner. Framförallt handlar det om att förbättra hygienen på 
sjukhusen.

– Det som främst brister är korrekt handdesinfektion före patientkontakt. Där finns fortfarande en förbättringspotential, säger Annika Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".