Huset vid Omberg där 59-åringen hittades död för två veckor sedan. Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio
Brunnsmordet

Mordmisstänkt omhäktad

1:33 min

Bevisningen mot den Motalabo, som misstänks för mordet vid Omberg har stärkts och idag omhäktades mannen.

Det var för två veckor sedan som polisen hittade en 59-årig man död i en brunn vid ett torp i Omberg. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska han ha blivit nedslagen med en yxa och därefter dumpats i brunnen medan han fortfarande levde.

Förra fredagen häktades den 39-årige Motalabon som skäligen misstänkt för mordet. Det är den lägre av de båda misstankegraderna och innebär att  åklagaren bara har en vecka på sig att ta fram ytterligare bevisning om den misstänkte inte ska släppas på fri fot.

Under gårdagen vallades Motalabon på mordplatsen. Dessutom hölls nya förhör med honom och därefter bestämde sig åklagaren Britt-Louise Viklund för att begära honom omhäktad på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Före dagens förhandling sa åklagaren att det kommit fram nya omständigheter som gör att misstankarna mot mannen stärkts. 

Vilka omständigheter det handlar om vill dock varken hon eller polisen går in på just nu. 

– Det är främst i förhören som nya uppgifter har kommit fram som har gjort att misstankarna har stärkts, men exakt vilka uppgifter det är, kan vi inte gå ut med, säger Erik Thulin, infromatör vid polisen i Östergötland nu på eftermiddagen. 

Tingsrätten valde också att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Själv medverkade inte 39-åringen vid dagens förhandling eftersom han just nu vårdas på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. 

– Han mår väldigt dåligt, säger hans advokat Anders Berglund.

Han säger också att han respekterar rättens beslut idag, men påpekar samtidigt att han inte håller med. 

– Jag anser inte att de omständigheter som har tillkommit, är så pass besvärande för min klient att de motiverar en mordmisstanke av den högre graden, säger Anders Berglund.

Samtidigt fortsätter polisens utredning. Enligt Erik Thulin har man en motivbild, men hur den ser ut vill han inte gå in på.  

– Många fler förhör kommer hållas, beslag ska analyseras och tekniska undersökningar ska genomföras, säger Erik Thulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista