1 av 2
En sojaböna som börjat gro. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 2
Per-Magnus Johansson och Sverker Peterson på det tio hektar stora fältet där Sverker sått sojabönor. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Sojabönsodlare skriver Östgötsk historia

1:45 min

Sojabönsodling i större skala är mycket ovanligt i Sverige och har förmodligen inte förekommit i Östergötland på mer än 30 år. Men nu i veckan skrev ekobonden Sverker Peterson i Bjälbo historia, när han sådde sojabönor på en yta av motsvarande 20 fotbollsplaner.

Efter lite grävande på fältet kunde han konstatera att bönorna redan börjat gro.
– Det är ju två centimeter groddar på den, det är ju perfekt, kommenterar Sverker Peterson efter att ha synat en uppgrävd böna.

Initiativet till sojabönsodlingen kom från Per-Magnus Johansson, VD på företaget Forsbecks i Skänninge som säljer foder och utsäde. Han berättar att det pågår försöksverksamhet i Europa med att ta fram sojabönssorter som är lämpliga att odla här och att Forsbecks dotterbolag har anlagt småodlingar med kring 15 olika sorter.
– Sedan tänkte jag att jag skulle hänga på eftersom jag visste att jag hade Sverker, som brukar nappa på det mesta. Så då sa vi att vi tar och odlar lite större bitar och ser om det är något att hålla på med, förklarar Per-Magnus Johansson.

Den skörd som man nu hoppas få i Bjälbo i höst, är tänkt att bli ekologiskt djurfoder, som kan säljas till ekobönder i Sverige. Men vad är då fördelarna med att odla sojan här i stället för att importera den?
– Närodlat är väl mycket bättre, mindre transporter. I dag hämtas mycket av den ekologiska sojan i Italien, går med lastbil upp till Sverige, säger Johansson.

Han nämner också att de gärna vill vara så självförsörjande som möjligt om det går.

Frågan är nu hur det kommer att gå för Sverker Peterson i Bjälbo med sojaodlingen.
– Jag har aldrig upptäckt att Sverker har misslyckats någon gång, så jag tror han får två och ett halvt ton soja per hektar, tippar Per-Magnus Johansson.
– Ja, vi får väl se, säger Sverker och skrattar.

Hur har det varit att sätta sig in i det här med sojaodling?
– Det är spännande med en ny sak, det är utvecklande, det är roligt. Vi får väl hoppas att det blir bra i framtiden.

Tänker du fortsätta odla soja i så fall?
– Ja, om det går bra så gör vi det förstås, säger Sverker Peterson glatt.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista